El Cor de Cambra de Granollers prepara el Messies de Händel
El Cor de Cambra de Granollers està ultimant detalls pel concert d’aquest cap de setmana: el Messies de Händel arranjat per a doble orgue en una versió reduïda i adaptada a les restriccions pandèmiques. Aquesta versió especial d’un clàssic tan conegut per tots tindrà lloc el proper diumenge 24 de gener a les 17.30h a la Parròquia Sant Esteve de Granollers (entrades disponibles al següent enllaç) i forma part de la temporada de clàssica del Teatre Auditori de Granollers.
El concert, que en un primer moment s’havia programat pel 10 de gener, es va haver d’aplaçar per motius relacionats amb la pandèmia però es podrà dur a terme, finalment, per clausurar unes festes nadalenques prorrogades. Per tal de conèixer el context que envolta l’obra, podeu llegir l’article que en va escriure el crític musical i musicòleg Xavier Chavarria (disponible al següent enllaç).
Finalment, per saber-ne tots els detalls, us presentem als solistes i els organistes que ens acompanyaran en aquesta versió del Messies tan especial!
Irene Mas
Nascuda a Palma, comença la seva formació musical i escènica al Teatre Principal d’aquesta ciutat i posteriorment obté el Grau Superior de Violí (Conservatori Superior de les Illes Balears) i el Grau Superior de Cant (Conservatori Superior del Liceu). Ha rebut el Primer Premi i un premi especial al Concurs Internacional de Música de les Corts, el Tercer premi al Concurs de Cant Josep Palet de Martorell, el Tercer Premi al concurs Germans Plà “Ciutat de Balaguer”, el Premi Mirna Lacambra per interpretar Susanna a Le nozze di Fígaro a l’Escola d’Òpera de Sabadell, el Segon Premi al XX Concurs d’Interpretació de l’Arjau així com la Beca Joves Promeses de la Fundació Ferrer Salat, la Beca d’Alta Especialització de la Fundació AIE i ha estat seleccionada per l’Acadèmia de Formació Professional de Jordi Savall.
Recentment ha debutat amb un recital en solitari al Palau de la Música Catalana dins el concurs El Primer Palau, on ha rebut el Segon Premi ex-aequo i el premi Juventu-des Musicales de España. Ha participat a les 3 recents edicions del LIFE Victoria Lied Festival, al Bachcelona, a la Schubertiada de Vilabertran i a l’Auditori de Barcelona. Els últims mesos ha realitzat quatre gravacions discogràfiques interpretant la 4a Simfonia de Mahler amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i Pablo Mielgo, La Missa criolla d’A. Ramírez amb la Zurich Kammerorchester per la Deutsche Grammophon, el programa de música medieval Dulcis resonabat sonus amb Locus Desperatus i finalment Combat del somni de Frederic Mompou amb Magí Garcias. Forma part de dos duets de lied amb els pianistes Marc Serra i Valentina Pfister.
Anna Tobella
Llicenciada en cant al Conservatori Superior de Música del Liceu, va debutar al Gran Teatre del Liceu l’any 2007 amb Manon on interpretava el personatge de Rosette i posteriorment hi ha cantat en nombroses ocasions com ara a Falstaff de Verdi com a Meg Page (2010-11), a Die Zauberflöte de Mozart com a 2a dama (2011-12), a L’Arbore di Diana com a Clizia, a Maria Stuarda de Donizetti com a Anna (2014-2015) i a Così fan tutte de Mozart com a Despina.
Ha interpretat diversos papers mozartians i rossinians com Dorabella de Così fan tutte a Bilbao i a Saint Paul (USA), Sesto de La Clemenza di Tito a Istambul (Turquia), Melibea de Il viaggio a Reims a Pesaro (Itàlia) i Rosina de Il Barbiere di Siviglia a Oviedo entre d’altres. Ha cantat també oratoris com el Requiem i Missa de la Coronació de Mozart, el Requiem de Duruflé, la Novena Simfonia de Beethoven, El Messies de Händel i les passions de Sant Mateu i Sant Joan de Bach entre moltes altres del repertori simfònic i religiós. Durant la seva trajectòria professional ha guanyat diversos primers premis en concursos internacionals de cant com ara el “Jaume Aragall” a Catalunya, el “Riccardo Zandonai” a Itàlia i ha estat guardonada amb diversos premis en dues edicions del Concurs Internacional Tenor Viñas del 2011 i 2012 celebrat al Gran teatre del Liceu.
Jordi Casanova
Nascut a Reus, inicia els estudis de violí i solfeig amb Maria Massià i Carbonell. Posteriorment emprendrà la carrera de cant al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona, sota el mestratge de Myriam Francheri i Manuel Garcia Morante. Obté el titol superior de Cant al Conservatori Superior del Liceu. Amplia llur formació amb la soprano Carme Bustamante. També ha treballat amb Cindee Sunner i Kurt Widmer. Llicenciat en Musicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professor titular de la Facultat de Psicologia y Ciències de l’Educació Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull, de Barcelona (1987-2000), on va ser el Coordinador del Magisteri Musical i va imparitr la pedagogia i didàctica de la veu i el cant, entre altres disciplines. Ha impartit classe de cant al Conservatori del Liceu i és professor a Amics de la Unió de Granollers, on dirigeix l’Aula d’Òpera, desenvolupant una important tasca pedagògica. Des del 2018 és el director del Curs Internacional de Cant de Sant Cugat.
En el terreny de la lírica ha interpretat, entre d’altres, les òperes Il Giovedí Grasso, Rita, Don Pasquale, La Fille du Régiment, Il Barbiere di Siviglia, Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte, Don Giovanni, Il Mondo della Luna, El Giravolt de Maig i La Bèlle Helène. En el terreny de l’Oratori ha cantat obres de Bach, Haendel, Vivaldi, Mozart, Carpentier i un gran nombre d’autors catalans del període barroc i clàssic. També canta freqüentment en concerts de lied, amb especial cura pels autors catalans, així com pels cicles de lied clàssic; tant acompanyat de piano com amb guitarra. Ha cantat en els principals teatres i sales de concert de Catalunya i Espanya, (Liceu, Real, ABAO, Maestranza, Tenerife…) i també ho ha fet a Alemania, França, Itàlia i Israel.
Elías Arranz
Va realitzar els estudis superiors de cant a la Royal Academy of Music de Londres, a l’Opera Studio de La Monnaie – CMRE a Brussel·les amb José van
Dam, i a València, i es va graduar en el primer màster en interpretació operística d’Espanya, amb la catedràtica Ana Luisa Chova al capdavant. Ha debutat en escenaris com el Gran Teatre del Liceu, on actualment és Papageno a La petita flauta màgica dels Comediants, així com en altres teatres de l’Estat espanyol. Internacionalment, ha cantat al Théâtre des Champs Elysées de París amb Al Ayre Español, al Prinzregententheater de Munic i a l’Stadttheater d’Ingolstadt interpretant Escamillo, a Carmen. Molt actiu com a solista d’oratori, destaquen les seves interpretacions de les obres de Bach, com ara la Passió segons sant Joan, la Passió segons sant Mateu i el Weihnachtsoratorium, o la Missa en si menor, que ha cantat amb mestres com Trevor Pinnock i Juan José Mena.
Vicenç Prunés i Lloret
Nascut a Navarcles (Bages) i format a l’Escolania de Montserrat. Des de fa més de 30 anys, sota la direcció del P. Ireneu Segarra, començà a acompanyar els concerts de l’Escolania. Estudià, entre d’altres, amb À. Soler, A. Attenelle, Á. Bódó i R. Coll. També amb Hortense Cartier-Bresson, a París, i amb Gyorgy Sëbóck. Premiat en concursos nacionals. Actuacions arreu de l’Estat i a Àustria, França, Hongria, Itàlia, Suïssa, Japó, Rússia, Xina i EUA. Ha enregistrat la primera Antologia Organística de Mons. Valentí Miserachs i altres CD. Estudis d’orgue amb el P. Gregori Estrada, OSB, el Trinity College i diplomat en aquest instrument per l’ABRSM de Londres. Diplomat en Ciències Religioses per la U. P. de Comillas (Madrid). Llicenciat per la Guildhall School of Music & Drama (Londres) i professor superior de piano i música de cambra. Activitat docent a l’Escolania de Montserrat i als conservatoris professionals de Vic i Granollers.
Organista titular de l’orgue Josep Maria Ruera de Sant Esteve de Granollers (Hugo Mayer, 2007), organista del Monestir de Montserrat i membre fundador de la Fundació Pro Música Sacra Granollers. Director artístic del cicle de Música Sacra La Música del Cel (www.musicasacragranollers.org).
Ignasi Prunés de Riba
Nascut a Granollers l’any 2000, va rebre l’educació musical bàsica a l’Escola Municipal de Música de l’Ametlla del Vallès, juntament amb el seu pare Vicenç Prunés, i posteriorment a l’Escolania de Montserrat (2009-2014), on va estudiar piano i orgue amb Carles Viarnès i Mercè Sanchís, respectivament. Durant aquests anys va tenir com a director de cor Bernat Vivancos i va participar en nombrosos concerts per Europa, EUA i Rússia. Més tard, completà el grau professional de piano a l’IEA Oriol Martorell, amb Xavier Pardo. Ha rebut classes magistrals amb professors/es de renom com Vladimir Viardo, Vladimir Ovchinnikov i Diana Baker, entre d’altres.
Actualment cursa el grau superior d’interpretació de piano a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Denis Lossev com a mestre. Ha obtingut el Premi d’Honor de Grau Professional i ha estat premiat al II Premi de Música Ciutat de Mataró. També ha seguit els estudis d’orgue amb el professor Guido Iotti, completant el currículum dels estudis ABRSM (Associated Board of Royal Schools of Music, Londres). Ha participat en diverses classes magistrals d’interpretació d’orgue de Granollers amb organistes internacionals de tres continents. Graduat pel Conservatori Professional de Granollers. Actualment continua els estudis d’orgue a l’ESMUC amb Juan de La Rubia. Ha estat repertorista de la Federació Catalana de Pueri Cantores i de diverses corals del Vallès Oriental.